Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σκιές για τις αμοιβές του προσωπικού ασφαλείας

Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία του καταλόγου με τα ονόματα διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι εμφανίζονται ως προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν εργάζονταν πραγματικά και σε ποιες υπηρεσίες, ζητούν τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος (ΣΙ) από τον πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον συγκεκριμένο κατάλογο υπάρχουν 170 διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι εργάστηκαν σε διάφορες υπηρεσίες, πανεπιστημιακές κλινικές και άλλους χώρους του ιδρύματος οι οποίοι -για όσους έχει γίνει η εκκαθάριση- έχουν πληρωθεί κανονικά. Συνολικά στο Ιδρυμα εργάζονται 1.300 διοικητικοί υπάλληλοι.

Το ΣΙ μετά από ερωτήματα που δέχθηκε από μέλη του διοικητικού προσωπικού ζήτησε από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να δημοσιοποιήσει σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα για λόγους διαφάνειας, αξιοπιστίας και δικαιοσύνης, τον κατάλογο των ονομάτων των υπαλλήλων που αποτέλεσαν το προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της τρίμηνης και πλέον απεργίας του διοικητικού προσωπικού.

Επιπροσθέτως, αναφέρει, «θα ήταν σκόπιμο να γνωρίζει όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα πότε συντάχθηκε ο ως άνω κατάλογος, τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε, από ποιο θεσμικό όργανο, πολυμελές ή μονομελές, ή ενδεχομένως από ποια επιτροπή και πώς αυτή συγκροτήθηκε, ποια οργανική θέση κατέχουν οι αναφερόμενοι στον κατάλογο και ποια υπηρεσία ή χώρο του πανεπιστημίου επόπτευαν, καθώς και εάν ήταν εν γνώσει των δηλωθέντων ότι αποτελούσαν προσωπικό ασφαλείας».

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων που απήργησε έλαβε εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας στα οποία ο μισθός τους κυμαινόταν από 2,85 ευρώ έως και 40 ευρώ.

Τα ερωτήματα που θέτει το ΣΙ, επισημαίνει στο «Εθνος» η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος Ελένη Μαντζουράνη, είναι τα εξής:
Η πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων που απήργησε έλαβε εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας στα οποία ο μισθός τους κυμαινόταν από 2,85 ευρώ έως και 40 ευρώ
Η πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων που απήργησε έλαβε εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας στα οποία ο μισθός τους κυμαινόταν από 2,85 ευρώ έως και 40 ευρώ


Εάν αυτοί που δηλώθηκαν ως προσωπικό ασφαλείας εργάστηκαν κανονικά, ποιοι όρισαν το προσωπικό ασφαλείας και με ποιο σκεπτικό. «Ζητάμε αυτά τα στοιχεία για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας, καθώς το θέμα αφορά στη διαχείριση δημοσίου χρήματος», αναφέρει.

Το μέλος του ΔΣ διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, κ. Μιχοπούλου, υποστήριξε ότι το προσωπικό ασφαλείας οριζόταν κάθε φορά με συνεργασία των προϊσταμένων των τμημάτων και υπηρεσιών, του ΔΣ του διοικητικού προσωπικού και των πρυτανικών αρχών.

Πάντως, δεν λείπουν και οι ανώνυμες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους που εμφανίστηκαν ως προσωπικό ασφαλείας, ανήκουν στο στενό «περιβάλλον» του πρύτανη. Επίσης, εγκαλούν τον πρύτανη για το γεγονός ότι δεν όρισε από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων προσωπικό ασφαλείας με συγκεκριμένα ονόματα και για συγκεκριμένες υπηρεσίες, αλλά αυτό έγινε εκ των υστέρων.

Θ. Πελεγρίνης : ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αρνητικός να δώσει οποιαδήποτε απάντηση για το ζήτημα της πληρωμής των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν χθες ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, όταν το «Εθνος» του έθεσε το ερώτημα. Ο κ. Πελεγρίνης, εμφανώς εκνευρισμένος, ανέφερε ότι δεν θέλει να δηλώσει τίποτα σχετικά και μας παρέπεμψε στο Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στο ίδρυμα είχε δηλώσει για το θέμα αυτό ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν κανονικά και ότι θα πληρωθούν μόνο όσοι θα εργάζονταν ως προσωπικό ασφαλείας για τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Μάλιστα είχε δεσμευτεί ότι θα συσταθεί και μια επιτροπή η οποία θα ελέγχει όλες τις διαδικασίες, ώστε να καταρτιστούν οι σχετικοί πίνακες πληρωμών με απόλυτη ακρίβεια και νομιμότητα. Πάντως ο πρύτανης μάλλον δεν τα πάει πολύ καλά με τα... οικονομικά, αφού το Συμβούλιο του ιδρύματος τον κατηγορεί ότι επί θητείας του, και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012 που υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο, έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ

Επιμέλεια : ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Αναδημοσίευση από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου