Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Έρχεται ο "Αστυνομικός της Γειτονιάς" : Θα λειτουργήσει ο θεσμός στα πρότυπα της Κύπρου;

Το εγχείρημα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του θεσμού

Όπως φαίνεται το πρόγραμμα κινητικότητας των Δημοτικών Αστυνομικών περνά στη τελική του φάση και οι 2900 περίπου πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί πρόκειται να επανατοποθετηθούν  σύντομα σε 5 διαφορετικά Υπουργεία. 

Βάσει του προγράμματος κινητικότητας οι υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης στα ΚΕΛΑΥΕ ως ελεγκτές για την πάταξη του παρεμπορίου, από το Υπ. Οικονομικών στις Εφορίες και τη ΓΓΠΣ, στο Υπουργείο Εσωτερικών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. 

Το μεγαλύτερο μέρος όμως αυτών (περίπου 1600 άτομα) θα απορροφηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Ελληνική Αστυνομία. Μέχρι όμως και σήμερα , παρά τις προφορικές δεσμεύσεις του κ. Δένδια ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν ως Αστυνομικοί της Γειτονιάς, δεν έχει δημοσιευθεί καμία τροπολογία που να αφορά τα καθήκοντα και τις υπηρεσίες που θα παρέχουν οι μεταταχθέντες υπάλληλοι. Το αντικείμενο λοιπόν της νέας αυτής υπηρεσίας είναι εξίσου άγνωστό τόσο για τους πολίτες όσο και για τους υπαλλήλους που πρόκειται να μετακινηθούν εκεί.

Στο Δημόσιο Τύπο κάναμε τη δική μας έρευνα σχετικά με το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς και σας παρουσιάζουμε  πως λειτουργεί ο ίδιος θεσμός στην Κύπρο.

Ποια τα καθήκοντα του Αστυνομικού της Γειτονιάς στην Κύπρο

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας Κύπρου ο Αστυνομικός της Γειτονιάς  :

 -Έχει πρώτιστη έγνοια του την ασφάλεια και
την ευημερία σας.

- Είναι έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυση τυχόν προβλημάτων σας που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας.

- Συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη γειτονιά σας.

-Επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον και παρέχει συμβουλές σε θέματα της αρμοδιότητας του.

-Σας ενημερώνει για θέματα ασφάλειας που αφορούν εσάς προσωπικά και τη γειτονιά σας.

- Διοργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας Αστυνομίας και πολιτών.

-Συμβάλλει στον χειρισμό ανθρωπιστικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η γειτονιά σας.

-Καθοδηγεί τους νέους και τα παιδιά σας όσον αφορά στην ενασχόληση τους με υγιείς δραστηριότητες.

-Εφαρμόζει τη νομοθεσία όπου και όταν αυτό χρειαστεί

Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς στην Κύπρο εντάσσεται στο τμήμα της Κοινοτικής Αστυνόμευσης η οποία πρέπει να καταπιάνεται µε προτεραιότητες της Κοινότητας, να αναπτύσσει την εµπιστοσύνη και να κάνει τις Γειτονιές να αισθάνονται αλλά και να είναι στην πραγµατικότητα ασφαλέστερες. Πρέπει να είναι µια αστυνοµική υπηρεσία προσβάσιµη και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη.





Αν θεωρήσουμε δεδομένους τους μακροχρόνιους "συγγενικούς" δεσμούς αλλά και την κοινή φυσιογνωμία των δύο χωρών στους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, τότε πραγματικά περιμένουμε ότι ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς θα λειτουργήσει παρόμοια και στην Ελλάδα, εντάσσοντας ίσως και ένα μεγάλο κομμάτι από τις αρμοδιότητες της καταργημένης πια Δημοτικής Αστυνομίας.

Μάθετε αναλυτικά για το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς στην Κύπρο ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου