Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Μαύρα» εμβάσματα 1,3 εκ. € από δύο εκπαιδευτικούς

Στο "δόκανο" του ΣΔΟΕ Κρήτης

Στο «δόκανο» των Εισαγγελικών Αρχών και του ΣΔΟΕ Κρήτης βρίσκονται εκπαιδευτικοί που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αίσθηση προκαλούν οι δύο περιπτώσεις εκπαιδευτικών, στους οποίους εντοπίστηκαν εμβάσματα εκατομμυρίων, τα οποία καλούνται τώρα να δικαιολογήσουν. Η διερεύνηση των δύο υποθέσεων ξεκίνησε μετά από έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για δύο εκατομμυριούχους εκπαιδευτικούς, έναν δάσκαλο και έναν καθηγητή από το Ηράκλειο, οι οποίοι αναπόφευκτα κέντρισαν την προσοχή της Επιτροπής καθώς πρόκειται για δύο απλούς δημοσίους υπαλλήλους.


Με σημείο αναφοράς την Κύπρο, για τον δάσκαλο εμφανίζεται έμβασμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ στην περίπτωση του καθηγητή πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ. Χρονικά στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρέθηκε πρώτα ο καθηγητής, ενώ ακολούθησε η περίπτωση του δασκάλου. Κύκλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανέφεραν στο «Εθνος» ότι τα εμβάσματα βγήκαν στο εξωτερικό λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 και επανήλθαν στα? πάτρια εδάφη στην πορεία.

Πηγές εσόδων

Οι δύο ελεγχόμενοι κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δώσουν κάποιες εξηγήσεις, ενώ θα πρέπει τώρα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, στις οποίες θα αναφέρονται επακριβώς οι πηγές εσόδων τους ώστε να δικαιολογήσουν -στον βαθμό που μπορούν- τα ποσά που εμφανίζονται στα εμβάσματα. Αυτό είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, καθώς οι ελεγχόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν, με βάση τα όσα επικαλούνται, τα απαραίτητα αποδεικτικά.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο εκπαιδευτικοί υποστήριξαν πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από χρηματιστηριακά κέρδη, τόκους αλλά και από... χαρίσματα γάμου!
Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι θα πρέπει να παραλάβουν από τις αρμόδιες ΔΟΥ τα αποκαλούμενα «εντόσθια» των δηλώσεών τους προκειμένου, εκτός από τους γνωστούς κωδικούς, να ελέγξουν και τα δικαιολογητικά.

Την ίδια ώρα «φωτιές» στην εκπαιδευτική κοινότητα έχουν ανάψει οι καταγγελίες σε βάρος καθηγητών οι οποίοι παράνομα φέρονται να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, «εμπλουτίζοντας» γενναία τα εισοδήματά τους.Οι καταγγελίες, στη φάση αυτή, αφορούν 16 εκπαιδευτικούς, 9 καθηγητές στο Ηράκλειο και έξι καθηγητές στα Χανιά. Οι καταγγελίες έγιναν εγγράφως στις αρμόδιες Εισαγγελίες και διαβιβάστηκαν στο ΣΔΟΕ Κρήτης, που ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων.

Πηγή : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου