Σάββατο 26 Απριλίου 2014

«Ποιοτικές κι όχι ποσοτικές απολύσεις στο δημόσιο»

Στροφή στη στάση των Βρυξελλών για την Ελλάδα


Την ανάγκη να έχουν ποιοτικό κι όχι ποσοτικό χαρακτήρα οι απολύσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα, επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δε ζητούν πλέον περαιτέρω απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, αλλά αξιολόγηση τους, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι έχουμε μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Δεν ξέχασε να υπενθυμίσει ωστόσο ότι δεν είναι ώρα να επαναπαυτούμε, καθώς «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».


Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπεύθυνοι για το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν οι τεχνοκράτες της τρόικας ή οι πολιτικοί, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010 ήταν τόσο κακή που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη. Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες του πρώτου πακέτου στήριξης, απέδωσε τα λάθη σε επικοινωνιακά φάουλ των ελληνικών κυβερνήσεων, που σύμφωνε με τον ίδιο ενίσχυαν την κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με τους χειρισμούς τους και αύξησαν το κόστος διάσωσης της χώρας.

Αναφορικά με το πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για εικασίες και εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι πέραν του 2014, θα αποφασιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τόνισε όμως επιλογικά, ότι ακόμα κι αν συμβεί αυτό, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου