Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τέλος το ΔΙΚΑΤΣΑ για δικηγόρους από κολέγια

Τροπολογία ανοίγει το δρόμο και για άλλα επαγγέλματα


Μια σημαντική αλλαγή για τους αποφοίτους ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ελληνικά πανεπιστήμια φέρνει τροποποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», βάσει της τροποποίησης, οι παραπάνω απόφοιτοι θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Η αλλαγή ξεκίνησε ήδη για τους δικηγόρους.

Η τροποποίηση, η οποία ψηφίστηκε προκειμένου να εναρμονιστεί η νομοθεσία μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προβλέπει ότι οι απόφοιτοι νομικών σχολών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και των συνεργαζόμενων με αυτά κολεγίων, θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας με την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με απλή προσκόμιση του πτυχίου και χωρίς την αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ, που έως τώρα ήταν απαραίτητη.


Η τροποποίηση αντικατέστησε τον περιορισμό του νόμου, ότι για να εγγραφούν θα έπρεπε να «είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής, αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω (σ.σ. ευρωπαϊκών) κρατών και το πτυχίο του να έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απονεμόμενο από τις Νομικές Σχολές των ημεδαπών ανωτάτων ιδρυμάτων Νομικής Σχολής», με την απλή διατύπωση ότι αρκεί να είναι πτυχιούχοι νομικής ευρωπαϊκού κράτους.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου