Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Νέες παρεμβάσεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό

Από τον Ιανουάριο του 2015


Νέος γύρος αλλαγών έρχεται στο ασφαλιστικό σύστημα από τον Ιανουάριο του 2015 και για τον σκοπό αυτό μέσα στη χρονιά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχουν ψηφιστεί τα απαιτούμενα μέτρα.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην ανάγκη «περαιτέρω εξορθολογισμού» του συστήματος, ενώ τονίζεται πως «οι συνταξιοδοτικοί κανόνες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε ομάδες του πληθυσμού».

Συγκεκριμένα προβλέπεται η υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης μέχρι τον Ιούνιο σχετικά με την ενοποίηση των Ταμείων και την εναρμόνιση των συνεισφορών με τις πληρωμές. Το σχέδιο θα συμπληρωθεί από αναλογιστική μελέτη του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα στηρίξει συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις.

Αναλυτικά οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

Ιούνιος 

Εκτός από την πρόταση για τις ενοποιήσεις προβλέπεται η κατάργηση των κοινωνικών πόρων σε μια σειρά επικουρικών ταμείων (έχει ήδη ψηφιστεί νόμος) και η έναρξη διαλόγου για την αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Ιούλιος. 

Οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε διπλή κατεύθυνση:
Θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ, που αποτελεί το επικουρικό ταμείο των μισθωτών. Οι παροχές θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα και εφόσον υπάρχει έλλειμμα θα «ψαλιδίζονται». Από την 1η Ιανουαρίου 2015 το μέτρο θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων (και για τα εφάπαξ).
Θα μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, ενώ στο κείμενο γίνεται αναφορά στη μείωσή τους κατά μία επιπλέον μονάδα τον Ιούλιο του 2015.

Σεπτέμβριος. 

Θα παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο για τις συντάξεις, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
Την κατάργηση των αδικαιολόγητων εξαιρέσεων από το 2015.
Τον διαχωρισμό της ασφάλισης από τα επιδόματα (και προτάσεις για το πώς θα αναδιοργανωθεί το σύστημα των επιδομάτων).
Τη συγκράτηση των δαπανών για να διασφαλιστεί το ασφαλιστικό σύστημα.
Στο εργασιακό μέτωπο το φθινόπωρο θα έχει αξιολογηθεί το νέο σύστημα στις ομαδικές απολύσεις (δηλαδή το κατά πόσο είναι αποτελεσματικό ή χρειάζονται παρεμβάσεις), ενώ το 2015 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος.

Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου