Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

«Ανοιχτή» η διεύρυνση του κοινωνικού μερίσματος

 Επανεξέταση αιτήσεων


«Ρετούς» στο σύστημα χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 345.000 αιτήσεις. Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και χθες εγκρίθηκαν οι 85.000, με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, ενώ 130.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες 130.000 εκκρεμούν για έλεγχο.

Κυβερνητικός παράγοντας άφηνε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στις 30 Ιουνίου και μόνο στην περίπτωση που λόγω των εξαιρέσεων που έχουν οριστεί απομείνει κάποιο ποσό αδιάθετο από τα 525 εκατ. ευρώ.


Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται οι εξής δύο παρεμβάσεις: Να διευρυνθεί κατά 500 ευρώ το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ (δηλαδή να ανέλθει στις 6.500 ευρώ το βασικό εισοδηματικό όριο) με απομείωση του επιδόματος που δικαιούνται, όπως συμβαίνει με τους ενστόλους. Για παράδειγμα, ένας άγαμος με εισόδημα 6.200 ευρώ να λαμβάνει επίδομα 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τους ενστόλους με τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ. Το κόστος από τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ.

Να γίνει επανεξέταση για όλους τους φορολογουμένους των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν στη βάση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μετά το πέρας της υποβολής τους στις 30 Ιουνίου. Δηλαδή θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 (εισοδήματα του 2013), όχι μόνο για τους μακροχρόνια άνεργους, όπως ορίζεται στην απόφαση, αλλά και για τα φτωχά νοικοκυριά που απορρίφθηκαν από το σύστημα. Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ καθορίστηκε με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων του 2013 (εισοδήματα 2012).

Πάντως, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα».

Το εφάπαξ κοινωνικό βοήθημα ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο και διευρύνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, φτάνοντας τα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Γενικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενίσχυση ξεκινά από 500 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83,3 ευρώ για κάθε παιδί. Ετσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ. Το κοινωνικό μέρισμα το δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν αθροιστικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίστηκε το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή πρόσωπα που φιλοξενεί. Το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ ισχύει για άγαμους και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ετσι για οικογένεια με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, ισχύει και κριτήριο ακίνητης περιουσίας το οποίο ανέρχεται σε έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 200.000 ευρώ για τις οικογένειες, με βάση τα στοιχεία ακινήτων για το 2013.

Επιμέλεια : Μαρία Βουργάνα

Χρ. Σταϊκούρας
«Θα εξαντλήσουμε το κονδύλι»

«Το ταχύτερο δυνατόν θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 », υπογράμμισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της περασμένης χρονιάς.

Οπως διευκρίνισε, από το πρωτογενές πλεόνασμα, πέρα από το κοινωνικό μέρισμα, θα καλυφθεί η επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (μείωση ασφαλιστικών εισφορών).

Το δε 30% του πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ειδικότερα από τα 525 εκατ. ευρώ τα 450 εκατ. ευρώ περίπου θα διανεμηθούν σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους ως εφάπαξ βοήθημα, μέσω των αιτήσεων που υποβάλλονται αυτές τις ημέρες στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), 20 εκατ. ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών, 20 εκατ. για τη χρηματοδότηση δράσεων στέγασης και σίτισης αστέγων και 35 εκατ. ευρώ σε 70.000 περίπου ένστολους με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ.
Στους ένστολους το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ κατ' άτομο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στις 9 Μαΐου.

Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου