Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Στη Βουλή χωρίς νέα μέτρα το Μεσοπρόθεσμο

«Μαχαίρι» στις δαπάνες του Δημοσίου


Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18 με στόχο να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, προτού διακόψει τις εργασίες του το Σώμα ενόψει των εκλογών.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα παρουσιασθεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούσαν ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού της επόμενης τριετίας και, άρα, των μέτρων που ενδεχομένως θα χρειαστούν. 


Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό -«μέτρα προς προσδιορισμό»- 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017. Το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις και υπολογίζει ότι τα σχετικά μεγέθη θα είναι μικρότερα, αν ληφθούν υπόψη το καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού το 2013 που προβλέπεται να επαναληφθεί και φέτος, ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής κ.τ.λ.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα δεν δέσμευσε την κυβέρνηση να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο και έτσι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αναμένεται να κάνει αναφορά απλώς σε «περιοχές» από όπου θα περικοπούν δαπάνες και θα προέλθουν αυξημένα έσοδα. Εφόσον χρειαστούν μέτρα, αυτά θα προσδιοριστούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015, τον Οκτώβριο. Γενική κατεύθυνση θα είναι το πάγωμα των οροφών των δαπανών σε κάθε τομέα στα επίπεδα του 2013.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου