Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι εκτίουν ποινή έως πέντε χρόνια - «Φρένο» στις αποφυλακίσεις πρωταγωνιστών μεγάλων υποθέσεων

Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα πλημμεληματικά αδικήματα


Η ποινή των 5 ετών για αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος δεν θα οδηγεί σε καμία περίπτωση στη φυλακή σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η διάταξη αυτή επικαιροποιεί το νόμο ν.4093/2012 σύμφωνα με τον οποίο, από την ψήφισή του και μετά οι ποινές από 3-5 χρόνια μετατρέπονται σε εξαγοράσιμες ή σε εκτιταίες με άλλους τρόπους πλην της κράτησης. Με την τροπολογία επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη (από τρία) που είχαν επιβληθεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου για λόγους ισονομίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές έως 5 χρόνια, στις οποίες είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα πριν τη δημοσίευση του νόμου θα αποφυλακιστούν άμεσα. Ο αριθμός αυτών των κρατουμένων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρός.


Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία «για τη μετατροπή αποφασίζει το Δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, ύστερα από κλήτευση του αιτούντος. Η ρύθμιση προτείνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης των καταδικασθέντων, καθώς στην πράξη παρατηρήθηκε διχογνωμία στα δικαστήρια, λόγω έλλειψης μεταβατικής διάταξης στο ν.4093/2012, αν μπορούν ή όχι να μετατραπούν τις ποινές αυτές, δεδομένου ότι ο νόμος αυτός καταλάμβανε τις υποθέσεις που δεν είχαν εκδικαστεί αμετακλήτως».

Κατ’ οίκον περιορισμός

Με την ίδια τροπολογία, ενώ μέχρι τώρα σε περίπτωση διχογνωμίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή όχι, ο κατηγορούμενος κρατούνταν μέχρι να λυθεί η διαφωνία, πλέον με διάταξη του ανακριτή, διατάσσεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του.

Αυτό γίνεται, όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, προκειμένου να εξασφαλισθεί αποτελεσματικά η παρουσία του κατηγορουμένου κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και η υποβολή του στην εκτέλεση του οικείου βουλεύματος, χωρίς να περιορίζονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα ατομικά του δικαιώματα. Δηλαδή, στο μεταξύ διάστημα με διάταξη του ανακριτή επιβάλλεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, η αφαίρεση διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου ταξιδιωτικού εγγράφου του και η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και όχι η έκδοση εντάλματος σύλληψης που συνεπάγετο την προσωρινή κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα.

Στη δημιουργία Ειδικού Ποινικού Τμήματος προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Στη δημιουργία Ειδικού Ποινικού Τμήματος στο οποίο θα εκδικαστούν μεγάλες υποθέσεις που εκκρεμούν στο Εφετείο προχωρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα επιχειρείται να μπει φρένο σε αποφυλακίσεις πρωταγωνιστών μεγάλων υποθέσεων, λόγω παρέλευσης του 18μήνου αλλά στην παραγραφή αδικημάτων αφού πρόκειται να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.

Μεταξύ των υποθέσεων που εκκρεμούν είναι και αυτές της Χρυσής Αυγής (εφόσον υπάρξει παραπομπή), των εξοπλιστικών προγραμμάτων, υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, τρομοκρατίας κ.α.

Στο Ειδικό Ποινικό Τμήμα θα ορίζονται δικαστές με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Όπως σχολίαζε αρμόδια πηγή υπάρχει, πλέον, μια αλυσίδα ειδικών ομάδων , που ξεκινά με τους εισαγγελείς διαφθοράς και τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους ανακριτές διαφθοράς και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές που ορίζονται από την Ολομέλεια σε υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας η οποία τώρα συμπληρώνεται με τους δικαστές του ειδικού τμήματος με μοναδικό αντικείμενο τις μεγάλες δίκες.

Η τροπολογία

Η τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου δημιουργεί στο Εφετείο Αθηνών ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, του οποίου η λειτουργία θα αρχίσει την 16η Σεπτεμβρίου 2014. Σε αυτό θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις του Εφετείου. Σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εν λόγω υποθέσεων από δικαστές (προεδρεύοντες και μέλη ), οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές. Ειδικότερα στο Τμήμα αυτό θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών. Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη. Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές που είχαν οριστεί σ’ αυτό, μπορούν να οριστούν εκ νέου για τη συγκρότηση αυτού, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου