Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Κύμα φυγής στο δημόσιο λόγω των αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό

Πάνω από 21.000 υπάλληλοι θα βγουν σε σύνταξη μέχρι το τέλος του χρόνου - Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά

Κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων προς τη σύνταξη πυροδοτούν οι νέες αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό, καθώς η έξοδος αναμένεται φέτος να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ ξεπερνώντας και τις 21.500 αποχωρήσεις.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό συνδυάζονται μάλιστα με νέες περικοπές στα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις εντός του 2015.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, αναμένονται 1.500 οριστικές αιτήσεις παραίτησης από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη κάνει την πρώτη αίτηση πριν ένα μήνα και παρότι είχαν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν, εντούτοις, θα προχωρήσουν σε οριστική παραίτηση.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στο Γενικό Λογιστήριο καταφθάνουν από ορισμένες υπηρεσίες αιτήσεις γυναικών για αποχώρηση με αναστολή σύνταξης σε ηλικίες ακόμη και 49 ετών! Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένες κλειδώνουν τη σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα, αλλά θα αρχίσουν να πληρώνονται όταν θα πιάσουν και το όριο ηλικίας. Οι γυναίκες λοιπόν που πιάνουν το όριο ηλικίας των 50 ετών μέσα στο 2015 και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη με ανήλικο τέκνο, επιλέγουν, όπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» αρμόδιοι παράγοντες, να κάνουν αίτηση για σύνταξη με αναστολή στα 49 ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένες έναντι οποιασδήποτε αλλαγής στο ασφαλιστικό, αφού η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν σήμερα και όχι με βάση τα όσα σχεδιάζονται να εφαρμοστούν μετά το 2015.

Ο μεγάλος φόβος των δημοσίων υπαλλήλων είναι τυχόν κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που ισχύει για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και όσον αφορά στις γυναίκες, η πιθανότητα να θιγούν από την επικείμενη αύξηση στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις.

Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά

Πιο ασφυκτικά γίνονται τα περιθώρια κινήσεων στο Ασφαλιστικό. Κατ’ αρχήν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι περίμεναν το νομοσχέδιο που τους έδινε τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, θα πρέπει να το ξεχάσουν αφού έχει “παγώσει” μέχρι νεωτέρας ελέω τρόικας.

Δυσάρεστα είναι τα νέα και για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, αφού:

-Όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης, εως σήμερα μπορούσαν να λάβουν την προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ, αλλά εφεξής θα καλύπτονται μόνο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

-Όσοι έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, σήμερα μπορούσαν να πάρουν την κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ και μάλιστα για 15 έτη, ενώ εφεξής θα παίρνουν σύνταξη μόνο με βάση την ανταπόδοση των εισφορών τους, χωρίς την προνοιακή των 386 ευρώ

-Όσοι συμπληρώνουν, δε, 20 και πλέον χρόνια ασφάλισης, με βάση το νόμο Λοβέρδου- Κουτρουμάνη θα παίρνουν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ συν την αναλογική σύνταξη με βάση τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου