Στο "δτ" είχαμε επισημάνει την αναποτελεσματικότητα της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και την μετάταξη των υπαλλήλων στην ΕΛ.ΑΣ ως πολιτικό προσωπικό
Ότι αναφέραμε στο άρθρο μας στις 6 Ιουνίου αναφέρεται και στην Καθημερινή
Το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας δεν ήταν μόνο «να κόβει κλήσεις» σε παρανόμως σταθμεύοντες, όπως νόμιζαν πολλοί. Ο θεσμός, όπως διαμηνύουν παράγοντες του δήμου, που «έπεσε θύμα» των απολύσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είχε συνδεθεί με την εφαρμογή σειράς διοικητικών αποφάσεων ή και κυρώσεων και είχε καταστεί κεντρικός ρυθμιστής της τήρησης της «λειτουργικής» ευνομίας στις μεγάλες πόλεις και δη στην πρωτεύουσα. Τώρα, ο δήμος σκοπεύει να αναπληρώσει το κενό διευρύνοντας τη συνεργασία του με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θεσπίστηκε η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνόμευσης. Όμως εκφράζονται επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η απώλεια εσόδων που «έφερνε» η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Από τις εξήντα υπηρεσίες που της είχαν ανατεθεί, η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας επιτηρούσε και εγγυόταν τη λειτουργία τουλάχιστον είκοσι κρίσιμων λειτουργιών, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, η παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους κ.ά. Όλες οι παραπάνω αρμοδιότητες έχουν ατονήσει σε μεγάλο βαθμό –αν όχι καταρρεύσει– με εξαίρεση τη δίωξη του παρεμπορίου, η οποία αναβαθμίζεται με την παρουσία αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. «Σταδιακά θα αποκατασταθούν όλες οι λειτουργίες, όμως είναι βραδεία η λήψη αποφάσεων», λέει στην «Κ» δημοτικός παράγοντας. Ένα χρόνο και πλέον μετά την κατάργηση του θεσμού, από μέρα σε μέρα αναμένεται να λήξει η αναμονή για τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι εντάχθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για την ανάθεση αρμοδιοτήτων βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι θα ενταχθούν ως πολιτικό προσωπικό με αρμοδιότητες ανάλογες αυτών που είχαν στους δήμους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, πάντως, δεν κρύβει την αγωνία του να προχωρήσουν τα πράγματα όσο πιο γρήγορα γίνεται: «Από τις αρχές του 2014 υποβάλαμε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης την ολοκληρωμένη πρότασή μας για τον τρόπο συνεργασίας μας με την ΕΛ.ΑΣ. Έξι μήνες μετά, κατορθώσαμε τελικά το μνημόνιο αυτό να υπογραφεί. Δεν πρέπει να πάει άλλος χρόνος χαμένος. Είναι ανάγκη για την Αθήνα, τους πολίτες της, αλλά και τον δήμο, να επαναλειτουργήσουν αμέσως οι μηχανισμοί εκείνοι που θα συμβάλουν ώστε η πρωτεύουσα να γίνει και πάλι βιώσιμη και ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον».
«Ήταν σοβαρό πλήγμα στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης για δύο λόγους: την απώλεια σημαντικών εσόδων και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, αντιδήμαρχος της προηγούμενης Αρχής, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία. «Οι υπάλληλοι των επιμέρους υπηρεσιών δεν επαρκούν για τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων», συμπληρώνει. Αυτό επιβεβαιώνει ο κ. Συριανός, διευθυντής στη Διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων, την υπηρεσία που «διαδέχθηκε» τη Δημοτική Αστυνομία. «Μπορεί κάθε πολίτης να καταγγείλει παραβάσεις, όπως η παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, στο τηλέφωνο 1595. Ωστόσο, με μόλις 30 άτομα προσωπικό δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε», λέει ο ίδιος. Με απόφασή του, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να παραμείνουν σε υπηρεσία 370 υπάλληλοι, όμως το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει εγκρίνει ακόμη την πρόσληψή τους. Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα τελούν 200 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται εκτός «λίστας επιτυχίας».
«Καταφέραμε να πείσουμε ότι είμαστε δίπλα στον πολίτη. Είχαμε καταγράψει και εξυπηρετούσαμε τους κατάκοιτους ηλικιωμένους. Ελέγχαμε και εποπτεύαμε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν από την έκδοση αδειών. Η Δημοτική Αστυνομία είχε καταστεί το κεντρικό γρανάζι λειτουργίας της πόλης», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Λεβεντάκης, πρώην δημοτικός αστυνομικός και συνδικαλιστής. «Η ΕΛ.ΑΣ. δεν γνωρίζει το αντικείμενο και το θεωρεί πάρεργο», υποστηρίζει και «από 1.900 άτομα που απασχολούσε ο Δήμος Αθηναίων, έχουν απομείνει μόνο 90».
Οι «στρατηγικές» αρμοδιότητές της
Ποιες ήταν μερικές από τις «στρατηγικές» αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας;
1. Στάθμευση: Ηλεγχε την τήρηση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και τη στάθμευση πάνω σε ράμπες για ΑμεΑ, μπροστά σε πάρκα ή σχολεία σε όλη την πόλη. Ενδεικτικά μόνον: Το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των κλήσεων που δόθηκαν από τη ΔμΑ ήταν αυξημένος κατά 94,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ ο αριθμός των πινακίδων που αφαιρέθηκαν λόγω παραβάσεων το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν αυξημένος κατά 895% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
2. Όχληση από μουσική: Η Δημοτική Αστυνομία έκανε διαρκείς ελέγχους και βεβαίωνε παραβάσεις, κάτι που δεν συμβαίνει πια.
3. Κατάληψη πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα: Τόσο στις τουριστικές περιοχές, όσο και στα εμπορικά κέντρα στις γειτονιές παρατηρείται πλήρης ασυδοσία, σύμφωνα με τον δήμο, εξαιτίας ελλιπών ελέγχων.
4. Παρεμπόριο: Το φαινόμενο ανθεί στις θρησκευτικές εμποροπανηγύρεις, όπου είχε περιοριστεί. Η δίωξη του παρεμπορίου όμως έχει αναβαθμισθεί με την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ.
5. Σχολική φύλαξη: Η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με τους σχολικούς φύλακες επόπτευε τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών, ιδιαίτερα σε περιοχές με κυκλοφοριακό φόρτο.
Πηγή : www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου