Ο τουρισμός έκλεισε προσωρινές «τρύπες» της ανεργίας
Μπορεί η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση της ανεργίας στο 26,6% από 27,3% στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο να έγινε δεκτή ακόμα και με... θριαμβολογίες, ωστόσο μια προσεκτική ματιά στα επιμέρους στοιχεία, αποκαλύπτει τις γκρίζες ζώνες της αγοράς εργασίας.
Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το ότι τα γενικά ποσοστά παραμένουν στα επίπεδα πλησίον του 27%, θα πρέπει να σταθεί κατ' αρχήν στο ότι ο Τουρισμός είναι αυτός που «ψαλίδισε» τα ποσοστά του β΄ 3μήνου, καθώς από τις 263,7 χιλιάδες θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης του β΄ 3μήνου του 2013, φτάσαμε φέτος στις 302,2 χιλιάδες. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα συμβεί όταν αυτές οι εποχικές θέσεις εργασίας «κλείσουν». Θα έχουν δημιουργηθεί νέες σε άλλους κλάδους της οικονομίας ή η ανεργία θα επιστρέψει στα άνω του 27% επίπεδα;
Το δεύτερο σημείο που χρήζει προσοχής είναι οι διακυμάνσεις της ανεργίας ανάλογα με την ηλικία. Τα ποσοστά στις ηλικίες 15- 24 ετών όπως επίσης στη ζώνη 25- 29 ετών, έχουν υποχωρήσει σημαντικά- και λόγω των ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης που εστιάζουν σε αυτές τις ηλικίες- αλλά αντιθέτως στις ηλικίες 45- 64 ετών, δηλαδή σε εκείνους που βρίσκονται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση, παρατηρείται αύξηση της ανεργίας και μάλιστα κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Ένα ακόμα σημείο είναι ότι από τη μείωση της ανεργίας δεν επωφελούνται ούτε εκείνοι που δεν έχουν τελειώσει καν το Δημοτικό αλλά ούτε και οι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι τέλειωσαν κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ όχι μόνο δεν επωφελήθηκαν κατ' ελάχιστον από το "ψαλίδισμα" της ανεργίας αλλά αντιθέτως είδαν να κλείνουν περισσότερες πόρτες!
Τουλάχιστον ανησυχητικό κρίνεται και το στοιχείο για τους μακροχρόνια ανέργους, αφού μήνα με το μήνα και τρίμηνο με το τρίμηνο, επιβεβαιώνεται η εικόνα της δραματικής αύξησης των ατόμων που είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες. Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι, αποτελούν το 74,4% των ανέργων, όταν στην αρχή της κρίσης το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 50%.
Ένα ακόμα στοιχείο, που δεν πρέπει να περάσει στα... ψιλά, είναι ότι η μείωση της ανεργίας δεν κατανεμήθηκε ισομερώς σε όλες τις Περιφέρειες. Αντιθέτως, υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφεται αύξηση των ανέργων και μάλιστα περιοχές που χαρακτηρίζονται τουριστικές και θα περίμενε κανείς την ακριβώς αντίθετη τάση. Πρόκειται για την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, όπου η αύξηση της ανεργίας φάνει ακόμα και τις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες!
Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου