Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τι αλλάζει σε αποσπάσεις και μεταθέσεις


Στις 5 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το κουδούνι


Τα πάνω κάτω στο χρονοδιάγραμμα υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, προκειμένου να κερδίσει από το επόμενο έτος τη μάχη των κενών που εμφανίζονται κάθε Σεπτέμβριο στα σχολεία, σχεδιάζει τώρα να φέρει το υπουργείο Παιδείας.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων» έχει βάλει ως νέο στόχο την αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, καθώς πλέον υπάρχει αποτυπωμένη εικόνα του μεγαλύτερου ποσοστού των αναγκών στα σχολεία μέσω της ηλεκτρικής πλατφόρμας My School, όπου συμπληρώνονται σε καθημερινή βάση ποικίλες πληροφορίες για δεδομένα, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.


Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινούν εφέτος –και στο εξής να ξεκινούν κάθε χρόνο- πολύ νωρίτερα (Μάιο) οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και να ολοκληρωθούν πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, ώστε το επόμενο σχολικό έτος, το οποίο μάλιστα θα ξεκινήσει 6 ημέρες νωρίτερα (στις 5 Σεπτεμβρίου αντί στις 11 που ξεκινούσε μέχρι και πέρυσι), να αρχίσει με το δυνατόν λιγότερα κενά. Η προοπτική είναι τα κενά να προκύπτουν μόνο από αιτίες που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν νωρίτερα, όπως λ.χ. επιπλοκές κύησης, αιφνίδιες ασθένειες κ.λπ.

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση που μελετούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και να εφαρμοστεί από τον επόμενο κιόλας μήνα, εκτός απροόπτου, προβλέπει τα εξής:

• Ολες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις – οι τελευταίες του χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερες από 500) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο.
• Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών.
• Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις στα σχολεία.
• Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή πάρουν άδειες.
• Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.
• Δεν αλλάζει τίποτα στα μόρια για αποσπάσεις-μεταθέσεις.
• Επίσης μελετάται το ενδεχόμενο διοικητικής ενοποίησης της Πρωτοβάθμιας και τη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο, διευθύνσεων, με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, εφόσον όλα αυτά εφαρμοστούν, θα βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό η απόδοση του συστήματος ώστε θα εξοικονομηθούν πάνω από 30 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν θα χρειαστεί να γίνει ούτε μία υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικού, ενώ το σύνολο των εκπαιδευτικών, θα αποκτήσει οργανική θέση σε σχολεία, ταυτόαιμη με τη λειτουργική.

Νωρίτερα η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα καθίσουν στα θρανία την ερχόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού το κουδούνι έναρξης κατά πάσα πιθανότητα θα χτυπήσει στις 5 Σεπτεμβρίου και όχι στις 11 όπως ίσχυε εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Την επιμήκυνση του σχολικού έτους για λίγες ημέρες αναμένεται ν΄ ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας, αλλά και μικρές τεχνικής φύσεως βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων (διάρκεια σχολικού έτους, περικοπές σε περιπάτους και κάποιες σχολικές αργίες κ.ά.), οι οποίες θα αφορούν τους μαθητές.

Οι αργίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να περικόψει και κάποιες σχολικές αργίες, όπως για παράδειγμα του Αγίου Ιωάννη, ενώ για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών αναμένεται να προβλεφθεί το πρωί εκκλησιασμός και μετά κανονικό μάθημα.

Με τις αλλαγές αυτές οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι οι διδακτικές ώρες θα αυξηθούν έως και 50 ώρες κατ΄ έτος. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει και το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων οι οποίες λόγω των εκλογών θα αρχίσουν στις 27 Μαΐου.

Οσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ όμως συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ σχολικών συμβούλων, οι οποίοι συμμετέχουν στα σεμινάρια επιμόρφωσης για την εφαρμογή της αξιολόγησης και των εκπαιδευτικών που αντιδρούν. Τόσο την περασμένη Παρασκευη όσο και το Σάββατο δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να εμποδίσουν τους σχολικούς συμβούλους, οι οποίοι ήθελαν να μπουν στο κτίριο για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια. Γι΄ άλλη μία φορά σημειώθηκαν διαπληκτισμοί στην κεντρική είσοδο και... κλεφτοπόλεμος στα γύρω στενά, ενώ τελικά οι σύμβουλοι μπήκαν στο υπουργείο με τη συνοδεία ΜΑΤ.

Επιμέλεια :Ν. Τρίγκα
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ / Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου