Κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή
Πακέτο μέτρων για τις προφυλακίσεις, την ευκολότερη εξαγορά ποινών, τη μερική αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και την επιτάχυνση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογίες που καταθέτει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.
Ταυτόχρονα, με άλλη τροπολογία αλλάζει το σύστημα προαγωγής στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, καθώς καταργούνται ο ενδιάμεσος ρόλος της Βουλής και η διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων.
Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, σε περίπτωση που ανακριτής και εισαγγελέας διαφωνούν για την προφυλάκιση ή όχι ενός κατηγορουμένου (φαινόμενο που συναντάται ιδίως κατά τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων) θα επιβάλλεται κατ' οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου έως ότου το δικαστικό συμβούλιο επιλύσει τη διαφωνία και αποφασίσει για την τύχη του.
Στον κατ' οίκον περιορισμό, με διάταξη του ανακριτή θα αφαιρείται κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο (διαβατήριο κ.λπ.) και θα επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, χωρίς να εκδίδεται ένταλμα σύλληψης, που θα είχε ως συνέπεια να κρατείται προσωρινά ο κατηγορούμενος σε αστυνομικό τμήμα.
Η νέα διάταξη φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την παρουσία του κατηγορουμένου και την αποτροπή τυχόν φυγής του ώστε να εφαρμοστεί το βούλευμα που θα εκδοθεί για την προφυλάκιση ή μη, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται στοιχειώδη ατομικά του δικαιώματα, που δεν περιορίζονται άσκοπα.
Με άλλη τροπολογία διευρύνεται η δυνατότητα εξαγοράς ποινών φυλάκισης έως 5 ετών, γεγονός που επιφυλάσσει την ευνοϊκή μεταχείριση και σε καταδικασμένους παλαιότερα, επιτρέποντας έτσι και τη μερική αποσυμφόρηση των φυλακών. Με τον ν. 4093/12 επιτράπηκε μετατροπή ποινών (από τα 3 στα 5 χρόνια) σε υποθέσεις που εκκρεμούσαν στη Δικαιοσύνη κατά την ψήφισή του.
Ετσι, όμως, εξαιρέθηκαν στην πράξη όσοι μέχρι τότε (12-11-12) είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα και οι οποίοι (για λόγους ίσης μεταχείρισης) αποκτούν τώρα και αυτοί δικαίωμα να ζητήσουν από τα δικαστήρια τη μετατροπή της ποινής τους. Εφόσον γίνει χρηματική αλλά αδυνατούν να πληρώσουν, το δικαστήριο θα επιβάλλει άλλης μορφής (εναλλακτική) ποινή, κοινωφελή εργασία κ.λπ.
Για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης και την εκδίκαση το ταχύτερο δυνατό περίπου 6.000 σοβαρών υποθέσεων που εκκρεμούν στο Εφετείο της Αθήνας, ιδρύεται ειδικό ποινικό τμήμα που θα λειτουργήσει από τις 16-9-14, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.
Στο τμήμα αυτό θα υπηρετούν δικαστές με αποκλειστική απασχόληση στις ποινικές υποθέσεις τουλάχιστον για μία 2ετία, ύστερα από σχετική επιλογή τους από την Ολομέλεια του Εφετείου, με δυνατότητα παράτασης της θητείας τους για ένα ακόμα έτος. Εφόσον οι δικαστές του ποινικού τμήματος συμφωνούν στην παράταση της θητείας, αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 4 συνεχόμενα έτη, ενώ θα μπορούν να οριστούν ξανά στο ποινικό τμήμα, αφού υπηρετήσουν για μία 2ετία σε άλλον τομέα (π.χ. αστικές, εργατικές διαφορές).
Οι προαγωγές
Τέλος, οι υποψήφιοι για προαγωγή σε κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης (πρόεδροι και αντιπρόεδροι Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου, εισαγγελέα ΑΠ, γενικού επιτρόπου ΕΣ και διοικητικών δικαστηρίων) θα επιλέγονται κατευθείαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να προηγείται σχετική ακρόασή τους και γνώμη - προεπιλογή από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Στη διαδικασία αυτή, που προβλέφθηκε με τον ν. 3841/10 (επί υπουργίας Χ. Καστανίδη) και τώρα καταργείται, παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα, καθώς διάφορα κόμματα δεν συμμετείχαν στην ακρόαση, όπως και αρκετοί υποψήφιοι.
Επιμέλεια : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Αναδημοσίευση από www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου