«Οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποζημιωθούν»
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του κύκλου των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μιλώντας στην εκπομπή «Live U» στο Star.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποζημιωθούν και θα μπορούν να ενταχθούν στον ΟΑΕΔ, ώστε να απολαμβάνουν της βασικής προστασίας, η οποία παρέχεται στον οποιονδήποτε άνεργο του ιδιωτικού τομέα.
Μητσοτάκης: πριμ παραγωγικότητας με μειώσεις σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους
«Στοχευμένες μειώσεις» απόδοχών στο Δημόσιο προκειμένου οι καλύτερα αξιολογημένοι «να μπορέσουν να πάρουν περισσότερα», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα επαναξιολογήσουμε το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, με τη ρητή δέσμευση να μην υπάρχει οριζόνται μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης για το Δημόσιο. Εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας σε κάποιους που θα έχουν κριθεί ότι είναι οι καλύτεροι, θα πρέπει αυτοί οι πόροι να εξοικονομηθούν από κάπου αλλού ... θα καταθέσουμε μαζί με το ΥΠΟΙΚ συγκεκριμένες προτάσεις εντός των επόμενων μηνών για εφαρμογή από το 2015. Οι πόροι μπορεί να είναι στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους για να μπορέσουν κάποιοι άλλοι να πάρουν περισσότερα», είπε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Star.
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση. «Η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι μία πονεμένη ιστορία, διότι μέχρι στιγμής είτε δεν συνέβαινε καμία αξιολόγηση στο Δημόσιο -απλά δεν συμπληρωνόντουσαν οι σχετικές φόρμες- είτε όλοι παίρνανε τον άριστο βαθμό, παίρνανε 10. Εμείς εισάγαμε μία σημαντική καινοτομία στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τους υπαλλήλους, χωρίς να αλλάζουμε -προς το παρόν- τα κριτήρια. Υποχρεώνουμε τους προϊστάμενους αξιολογητές σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης να κατατάξουν τους υπαλλήλους σε τρεις βασικές κατηγορίες: στους «πολύ καλούς» θα μπαίνει ένα 25% των υπαλλήλων, στους «καλούς» ένα 60% και θα υπάρχει και ένα 15% που θα παίρνει βαθμό λιγότερο καλό. Η χαμηλή βαθμολογία δεν συνδέεται ούτε με διαθεσιμότητα ούτε με κάποια άλλη "τιμωρητική" διαδικασία ... Είναι η βαθμολόγηση αυτή μία ευκαιρία να επιβραβεύσουμε τον καλό -και θέλω να το τονίσω αυτό.
Αυτός που θα πάρει τον χειρότερο βαθμό, σε πρώτη φάση υποχρεώνουμε τον αξιολογητή να προτείνει μεθόδους και τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του. Σήμερα υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που είναι «χαμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας». Ολοι ξέρουμε ότι δεν πολυαποδίδουν και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Και όμως, και σε αυτούς τους υπαλλήλους υπάρχει η δυνατότητα να αποδώσουν περισσότερο και καλύτερα, αρκεί κάποιος να εντοπίσει το γεγονός ότι δεν αποδίδουν καλά και να μπορέσει να τους εντάξει σε ένα πλαίσιο βελτίωσης και τον δικών τους δυνατοτήτων.
Μέχρι το τέλος του 2014 είμαστε υποχρεωμένοι να εισάγουμε ένα συνολικά καινούργιο σύστημα αξιολόγησης. Στη διαδικασία αυτής της προετοιμασίας θα εξετάσουμε και το ενδεχόμενο -δεν είναι δεσμευτική απόφαση του υπουργείου σε αυτή τη φάση- να επαναφέρουμε και την λογική των πριμ παραγωγικότητας, της οικονομικής επιβράβευσης του καλού υπαλλήλου. Οχι στη λογική που συνέβαινε στο παρελθόν όπου όλοι στην ουσία έπαιρναν το πριμ παραγωγικότητας ως επιμίσθιο, αλλά στη λογική της πραγματικής επιβράβευσης αυτού ο οποίος τελικά αποδίδει καλά.
Το ζήτημα νομοθετικά θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ... Αμέσως μετά το Πάσχα θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων (γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών). Είναι ένα πραγματικά καινοτόμο νομοσχέδιο το οποίο εισάγει δοκιμασμένες πρακτικές, όπως είναι οι γραπτές εξετάσεις αλλά και η δομημένη, οργανωμένη συνέντευξη, στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων. Οταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι καινούργιοι οργανισμοί των υπουργείων θα μπορέσουμε, εντός των επόμενων 12 μηνών, να έχουμε μία καινούργια γενιά ηγετών στη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατικά επιλεγμένων, οι οποίοι θα είναι στη συνέχεια οι σύμμαχοί μας στην δρομολόγηση μίας πραγματικής στρατηγικής αλλαγής στη δημόσια διοίκηση», υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Πηγή : www.newsbeast.gr / www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου