Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Μειώθηκαν κατά 15% τα «φακελάκια»

Έρευνα της Διεθνούς Ασφάλειας


Με τα νοσοκομεία και τον δημόσιο τομέα να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στα περιστατικά διαφθοράς, το σύνολο του φαινομένου ωστόσο δείχνει να έχει μειωθεί κατά 15% το 2013 σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε χθες η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς για έβδομη χρονιά.

Εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι περίπου το 30% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να καταβάλει το... φακελάκι που τους ζητήθηκε, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την όλο και πιο αυστηρή αντιμετώπιση εκ μέρους της Δικαιοσύνης κρουσμάτων διαφθοράς αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι πολίτες άρχισαν πια να αντιδρούν και να αρνούνται να δώσουν... φακελάκι, επεσήμαναν ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα Κώστας Μπακούρης και ο πρόεδρος της Public Issue που διενήργησε την έρευνα, Γιάννης Μαυρής.

Η συνολική (μικρο)διαφθορά φαίνεται μειωμένη κατά 86 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υπολογίζεται σε 389 εκατ. ευρώ για το 2013, συγκριτικά με τα 475 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ για πρώτη φορά φέτος καταγράφεται από τους πολίτες ως στοιχείο διαφθοράς η μη έκδοση αποδείξεων.

Στοιχεία
Μειώθηκαν κατά 15% τα «φακελάκια»

Ο δημόσιος τομέας πάντως συνεχίζει να... κυριαρχεί στη διαφθορά, με το 70% των συνολικών περιστατικών και τις τρεις πρώτες θέσεις να κατέχουν τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες. Στα νοσοκομεία, δε, παρουσιάστηκε μια αύξηση της τάξεως του 5%, ενώ οι εφορίες και οι πολεοδομίες κατέγραψαν μείωση 1,2% και 2,8% αντίστοιχα. Οι πολίτες επιλέγουν να δίνουν... φακελάκι στα νοσοκομεία για τις επεμβάσεις, το «γρηγορόσημο», αλλά και την αμοιβή του γιατρού και στην πολεοδομία για τις οικοδομικές άδειες και το... «γρηγορόσημο».
Η υγεία πρωταγωνιστεί και στον ιδιωτικό τομέα και έπονται οι τράπεζες, ο δικηγορικός κλάδος και αυτός του αυτοκινήτου, αλλά και ο τομέας των κατασκευών.

Σχετική μείωση παρουσιάζει και ο μέσος όρος των χρηματικών ποσών διαφθοράς (φακελάκι), από 1.442 ευρώ το 2012 σε 1.333 ευρώ το 2013. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, η πορεία του τιμοκαταλόγου φαίνεται να είναι ανοδική. Ετσι, ενώ για μία ιατρική επέμβαση το... φακελάκι το 2012 έφθανε τις 20.000 ευρώ και τις 25.000 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα, το 2013 μειώθηκε κατά πολύ και δεν ξεπέρασε τις 7.000 ευρώ και τις 4.500. Το «γρηγορόσημο», όμως, είτε αυτό αφορούσε εφορίες είτε πολεοδομίες παρουσίασε αυξητική πορεία.

Πιο επιρρεπείς στο να... δίνουν φακελάκια γιατί πιστεύουν ότι δεν θα εξυπηρετηθούν επαρκώς και εγκαίρως, σύμφωνα με την έρευνα, και με τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς εμφανίζονται όσοι διαμένουν στην περιφέρεια της Αττικής και κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, ενώ ακολουθούν οι διαμένοντες στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου και της Ηπείρου.

Επιμέλεια : Στέλλα Κεμανετζή
Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου