Ρεκόρ διώξεων από τις Εφορίες
Εισπρακτική φρενίτιδα έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών, που έβαλε σκοπό να ξετινάξει όσους δεν πληρώνουν την Εφορία.
Μόνο μέσα στον Ιανουάριο οι εφορίες προχώρησαν σε 17.365 κατασχέσεις και άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων καταθετών. Κατά μέσο όρο οι εφορίες προχωρούν σε 700 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη μέρα. Οι κατασχέσεις χρημάτων στις τράπεζες γίνεται από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, δηλαδή στις 5,5 ώρες αναλογούν 160 κατασχέσεις την ώρα. Με τέτοιους ρυθμούς η εφορία μπορεί να κάνει 10 «αναλήψεις» από λογαριασμούς οφειλετών κάθε τρία λεπτά λειτουργίας του συστήματος πανελλαδικά.
Μέσα σε ένα χρόνο οι κατασχέσεις τριπλασιάστηκαν αφού τον Ιανουάριο του 2013 είχαν γίνει μόλις 5.871 (αύξηση 195,7%) σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.
Με το μαστίγιο των κατασχέσεων οι φορλογούμενοι πλήρωσαν, θέλοντας και μη, στην εφορία περί τα 260 εκατ. ευρώ για χρέη τους στο Δημόσιο.
Πρωταθλήτρια στις κατασχέσεις είναι η Α' ΔΟΥ Αθηνών. Τον Ιανουάριο διέταξε να γίνουν 3.401 κατασχέσεις αμοιβών, ενοικίων και υπολοίπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ πέρσι, τον αντίστοιχο μήνα μόλις 33! Στην Καλαμάτα η τοπική ΔΟΥ έκανε 1.463 κατασχέσεις χρηματικών ποσών σε βάρος οφειλετών, ενώ τον Ιανουάριο πέρσι μόλις 131.
Ό,τι μέσο όμως και αν χρησιμοποιούν οι εφορίες δύσκολα καταφέρνουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Μόλις ένας στους δέκα οφειλέτες καταφέρνει να κάνει ρύθμιση για τα χρέη του και αμέσως μετά ένας στους δέκα τη χάνει γιατί δεν έχει να πληρώσει.
Μέχρι τώρα οι πλούσιοι δίνουν ψίχουλα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από τέσσερα χρόνια στο μνημόνιο και εννέα μήνες της «Εφορίας των πλουσίων» το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) τον Ιανουάριο του 2014 κατάφερε να εισπράξει μόλις 140.500 ευρώ από 39 μεγαλοοφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 27 εκατ. ευρώ.
Τι κατάσχει αιφνιδιαστικά η Εφορία
-Το 25% των μισθών ή συντάξεων που δικαιούται κάθε μήνα ο οφειλέτης. Οι κατασχέσεις δεν μπορούν να επιβληθούν σε ποσά συντάξεων ή μισθών που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα, αν και το όριο αυτό ενδέχεται να αυξηθεί σε 1.500 ευρώ
-Άλλα εισοδήματα και έσοδα του οφειλέτη συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενοικίων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων που έχει σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Πηγή : www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου