Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μητσοτάκης: «Η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, σχετικά με την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ και το αν θα υπάρξουν «ξαφνικοί θάνατοι» όπως με την ΕΡΤ, με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται 23 φορείς που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους: «Με αυτό τον τρόπο κλείνουν εκείνοι οι φορείς που εδώ και καιρό έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, ενώ συγχωνεύονται άλλοι που είχαν επικαλύψεις μεταξύ τους. Η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών συνολικά συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος.»


Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι «η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα δεν εξαντλείται στις απολύσεις και στην κινητικότητα που είναι συνδεδεμένη με τις αποχωρήσεις. Αυτό θα γίνει εφικτό με ένα ξεκάθαρο σχέδιο παρεμβάσεων στη δημόσια διοίκηση, που ήδη δρομολογούμε και το οποίο υπερβαίνει τους μνημονιακούς στόχους τους οποίους σε κάθε περίπτωση εκπληρώνουμε».

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και αν το πρόσφατο παράδειγμα της Κεφαλονιάς ανέδειξε προβλήματα επιχειρησιακά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αρχικά σας λέω ότι στην Κεφαλονιά δεν υπήρχε Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ). Θα έπρεπε κατά συνέπεια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, η κεντρική κυβέρνηση δηλαδή, να μεταφέρει μηχανικούς από τα ΤΑΣ της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας ή της Λευκάδας. Τι γίνεται σήμερα; Η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί άμεσα πλέον το σύνολο των δυνάμεων αυτών (150 άτομα), όπου υπάρχει ανάγκη – στην προκειμένη περίπτωση στην Κεφαλονιά. Δημιουργήσαμε δηλαδή ένα μόνιμο μηχανισμό πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και υλοποίησης δράσεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα θετικό παράδειγμα κινητικότητας. Γιατί; Διότι δημιουργήσαμε μια λειτουργική δομή, πιο άμεση και πιο αποτελεσματική.»

Για το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, επισήμανε ότι «το πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ισχύει και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, ουσιαστικά καθιστά τη διαδικασία αξιολόγησης άνευ ουσίας» και αναρωτήθηκε αν «είναι λογικό για παράδειγμα το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων βαθμολογείται με βαθμούς 9 και 10; Είναι όλοι άριστοι; Προφανώς και όχι. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει μέχρι σήμερα, αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα».

Για το αν πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια να στενέψουν ακόμη περισσότερο τα όρια του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «το μέχρι σήμερα μοντέλο ανάπτυξης που υπήρχε στην Ελλάδα χρεοκόπησε και μαζί του χρεοκόπησε και η χώρα. Το ζητούμενο πλέον είναι να κτίζουμε, με πρόγραμμα και σχέδιο. Πιστεύω ότι δύο είναι εκείνοι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Ο ένας είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και ο δεύτερος η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους. Κοιτάμε τις δομές, τις διαδικασίες και το ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα δημόσιο που να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις».

Πηγή : aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου