Μειώσεις έως και 30% θα υποστούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έφυγαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013. Τι θα πάρουν όσοι αποχωρούν μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο νέος μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του βοηθήματος, φέρνει τα πάνω κάτω.
Το κλειδί στον νέο τύπο είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας, που θα είναι διαφορετικός κάθε χρόνο, καθώς θα εξαρτάται από πέντε βασικές παραμέτρους:
- Από τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας των υπαλλήλων.
- Από τις υποχρεώσεις του, δηλαδή από τον αριθμό του συνόλου των χορηγούμενων εφάπαξ
- Από τις εισφορές που έχον πληρώσει οι υπάλληλοι για το χρόνο ασφάλισής τους μέχρι το τέλος του 2013.
- Από την περιουσία του Ταμείου (ομόλογα, μετοχές κλπ)
- Από τα εφάπαξ που οφείλονται σε όσους έχουν ήδη αποχωρήσει και δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Ποσά… σε κατήφορο
Τα δεδομένα αυτά θα αλλάζουν κάθε χρόνο και θα βγάζουν διαφορετικά ποσά εφάπαξ. Αν ο συντελεστής βιωσιμότητας είναι 1 τότε το εφάπαξ δεν θα έχει μειώσεις.
Αν όμως όπως είναι βέβαιο ότι θα συμβεί για να μην υπάρχουν ελλείμματα, ο συντελεστής είναι 0,5 ή 0,6 ή 0,8 τότε αυτό σημαίνει μειώσεις στα χορηγούμενα ποσά.
Στα παραδείγματα του Ελεύθερου Τύπου (πίνακας), έχουν ληφθεί υπόψη σταθερές αποδοχές με αμετάβλητα τα ετήσια έσοδα από το 2014 έως και το 2019(στο ύψος των 300 εκ ευρώ), ενώ επίσης έχουν υπολογιστεί ότι οι αποχωρήσεις, δηλαδή οι νέες υποχρεώσεις του Ταμείου για την καταβολή εφάπαξ κάθε χρόνο, θα κυμαίνονται μεταξύ 8.000 και 10.000 υπαλλήλων.
Μαχαίρι 28%
Το νέο εφάπαξ, θα είναι μειωμένο και για όσους έχουν αποχωρήσει από την 1η /9/2013 μέχρι και την 31η /12/3013.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 18.300 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα έχουν περικοπές γιατί το ποσό που θα λάβουν θα υπολογιστεί με το συντελεστή βιωσιμότητας του 2014.
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα κάνει επίσηςλόγο για γκάφα από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας, καθώς «άλλη απόφαση έφυγε από το υπουργείο και άλλη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ».
Δείτε τον πίνακα (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση):
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ημερησία, χωρίς νέα μείωση θα πάρουν το εφάπαξ 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι, που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013.
Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το καταβαλλόμενο ποσό θα υπολογιστεί με το «παλαιό» σύστημα χωρίς να υπάρξει νέα περικοπή.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, χαρακτηριστικά τονίζεται πως «για ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμά τους μέχρι 31 Αυγούστου 2013, η εφάπαξ παροχή υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία».
Οι ημερομηνίες
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως λαμβάνεται πλέον υπόψη η ημερομηνία αποχώρησης και όχι η ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο.
Με τον τρόπο αυτόν γλιτώνουν τις περικοπές ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι του εφάπαξ, οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά δεν είχε σταλεί η σχετική πράξη στο Ταμείο Πρόνοιας.
Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους -που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013- το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα υπολογιστεί με ένα «μεικτό» σύστημα. Ειδικότερα σε όσες περιπτώσεις ο χρόνος ασφάλισης έχει διανυθεί πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης προβλέπεται πως:
Το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή (δηλαδή με το παλαιό σύστημα).
Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη: το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, τα έτη ασφάλιση, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού του εισφορών κ.ά.
Στη συνέχεια το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα προκύψει από το άθροισμα αυτών των δύο ποσών, πολλαπλασιαζόμενο με τον εκάστοτε συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου πρόνοιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου