Μαζί με το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
Τον εξονυχιστικό έλεγχο νομιμότητας των δικαιολογητικών που αφορούν τις μονιμοποιήσεις 35.000 συμβασιούχων με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου προανήγγειλε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων για την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο.
«Ήδη στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν εντοπιστεί 47 περιπτώσεις υπαλλήλων και προκύπτουν βάσιμες υποψίες ότι πολλές μετατροπές συμβάσεων, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε την ανάγκη να αρθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο μέσω της απαιτούμενης συνταγματικής αναθεώρησης προκειμένου να απομακρύνονται υπάλληλοι χαμηλής αποδοτικότητας. Αίσθηση προκάλεσαν τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργούνται, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση έξι υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών οι οποίοι απουσίαζαν αδικαιολόγητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από την υπηρεσία τους. Σε άλλους ελέγχους που έγιναν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας -στην οποία μάλιστα δεν λειτουργεί καν σύστημα ελέγχου του ωραρίου των υπαλλήλων- διαπιστώθηκαν σημαντικές καταστρατηγήσεις και έχουν συνταχθεί επτά εκθέσεις για το θέμα αυτό.
Παρουσιάζοντας το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων που εισηγήθηκε το υπουργείο, με τις οποίες ενισχύθηκαν οι διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα από τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και τη δράση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα ζητήσει από την τρόικα να προσμετρηθούν στις αναγκαστικές απολύσεις οι 1.646 υπάλληλοι που αποχώρησαν με δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για συμβασιούχους (κυρίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) οι οποίοι παρέμεναν στις υπηρεσίες τους με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα αν και οι συμβάσεις τους είχαν λήξει. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «καταγράφηκαν -μέχρι σήμερα- 3.905 εργαζόμενοι στο Δημόσιο που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές/ασφαλιστικά μέτρα και τέθηκαν οι βάσεις έγκαιρης εκδίκασης των αγωγών τους και συνεπώς του τερματισμού μιας χρόνιας στρέβλωσης που ταλαιπωρούσε τόσο τους εργαζομένους όσο και τις διοικήσεις. Από τη διαδικασία αυτή, ήδη έχουν αποχωρήσει 1.646 σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης».
Στα αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός σημειώνεται πως το 2013 εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων που επέβαλλαν την ποινή της οριστικής παύσης σε 248 περιπτώσεις υπαλλήλων και έτσι «ανατράπηκε η νοσηρή αντίληψη που επικρατούσε ότι από το Δημόσιο δεν αποχωρεί κανείς για πειθαρχικά παραπτώματα». Ειδικότερα, 1.150 αποφάσεις εκδόθηκαν το β' εξάμηνο του 2013 έναντι 495 το α' εξάμηνο (+132%). Από αυτές, οι 248 περιπτώσεις αφορούσαν ποινή οριστικής παύσης και πιο συγκεκριμένα το β' εξάμηνο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης σε 207 περιπτώσεις έναντι 41 περιπτώσεων του α' εξαμήνου (+405%). Το 2013 αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών 220 υπάλληλοι. Πιο συγκεκριμένα, από τις αποχωρήσεις του 2013 οι 161 έγιναν το β εξάμηνο έναντι 59 το α' εξάμηνο του ίδιου έτους (+173%).
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ, Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή : Εφημερίδα Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου