Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

“Στον αέρα” και επίσημα οι εκλογές

Σε απεργία προχωρούν οι δημοτικοί υπάλληλοι


Απεργία-αποχή από τις εκλογές αποφάσισε και επίσημα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «μετά και την συνάντηση που χθες είχε με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχάλη Θεοχαρίδη, η Ε.Ε. ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την Απεργία-Αποχή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κάθε διαδικασία για την προετοιμασία, διεξαγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015».


Αιτία, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η άρνησή της να βρει λύση και να καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου 2014, αλλά σε ορισμένους Δήμους και για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Να σημειωθεί ότι την στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δικαιολογεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ο οποίος με χθεσινή του επιστολή καλεί τον  υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να θέσει τελος  “σε αυτή την καταχρηστική συμπεριφορά, διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, από τη δικαιολογημένη άρνηση του προσωπικού των Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν σε αυτήν, εξαιτίας της άρνησης του Κράτους να τους καταβάλλει την αποζημίωση που δικαιούνται εκ του Νόμου.”

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι το εξής:

“Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε συνεδρίασή της σήμερα, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, μετά και την συνάντηση που χθες είχε με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχάλη Θεοχαρίδη, αποφάσισε την Απεργία-Αποχή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κάθε διαδικασία για την προετοιμασία, διεξαγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Αιτία, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η άρνησή της να βρει λύση και να καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου 2014, αλλά σε ορισμένους Δήμους και για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Πολλοί Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού δεν έχουν φορολογική ενημερότητα ή έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα τα ποσά που αφορούν στην εκλογική αποζημίωση να παρακρατούνται από τις Υ.Δ.Ε. και να μην αποδίδονται στους Ο.Τ.Α. για χορήγηση στους δικαιούχους εργαζόμενους. Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά δεν έπραξε το παραμικρό για την επίλυση του.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με έγγραφό της προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα που φέρει ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2014 τους καλούσε να δώσουν λύση στο πρόβλημα και τους προειδοποιούσε πως η τακτική αυτή αποθαρρύνει και τους τελευταίους εργαζόμενους να θέλουν να απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία που θα προέκυπτε.

Αυτή η ώρα έφτασε και κανείς δεν επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκλογική διαδικασία όταν δεν έχει πληρωθεί την προηγούμενη εκλογική αποζημίωση και δεν γίνεται απολύτως καμία νύξη για την εκλογική αποζημίωση στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές.

Κατά την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Θεοχαρίδης εξέφρασε την κατανόησή του και δήλωσε πώς θα μεταφέρει το αίτημα στους… ανωτέρους του, χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να μην συμμετάσχει κανείς εργαζόμενος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία, διεξαγωγή και αποστολή των αποτελεσμάτων των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Αρκετά πια οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. υφίστανται τον εμπαιγμό, την απαξίωση και τον εξευτελισμό της κυβέρνησης”.



Είναι αυτοί που βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής εργασίας (προετοιμασία εκλογικών κέντρων, μεταφορά και φύλαξη εκλογικού υλικού, μεταφορά-στήσιμο καλπών παραβάν, μεταφορά ψηφοδελτίων, μεταφορά εκλογικών αποτελεσμάτων, καθαριότητα χώρων, τροφοδοσία, εκλογικές επιτροπές, Δημοτολόγια και Κ.Ε.Π. για έκδοση πιστοποιητικών, φύλαξη εκλογικών κέντρων, κ.λπ.) και η κυβέρνηση τους υπόσχεται εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα το οποίο μάλιστα δεν καταβάλει.



Η εκλογική αποζημίωση που είχε ορισθεί για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν στα 223,00 ευρώ μικτά, όταν η εκλογική αποζημίωση για το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν από 2.850,00 ευρώ έως και 3.350 ευρώ, για προσωπικό των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων 2.500,00 ευρώ, για το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 500,00 ευρώ και για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων 450,00 ευρώ.



Η μεροληψία, η αδικία και απαξίωση πρέπει να σταματήσει. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να δεχθούν άλλο να τσαλαπατούν την αξιοπρέπειά τους υποσχόμενοι ψιχία για εκλογική αποζημίωση τα οποία δεν δίνουν, ούτε πρόκειται να πέσουν ξανά στην παγίδα της κυβέρνησης, όπως έγινε το 2014, όταν ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξέδωσαν την κοινή Υπουργική Απόφαση καθορισμού του ύψους της εκλογικής αποζημίωσης δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου