Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Υπουργείο Δικαιοσύνης...χωρίς Δικαιοσύνη - Εργάζονται το ίδιο,παίρνουν λιγότερα

Υπάλληλοι Β κατηγορίας οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί που μετατάχθηκαν στα Καταστήματα κράτησης - Σκέφτονται να παραδώσουν 700 παραιτήσεις στον Χαράλαμπο Αθανασίου


Απογοήτευση, θυμός και αναστάτωση επικρατεί στους Δημοτικούς Αστυνομικούς που μετατάχθηκαν ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί στα Καταστήματα Κράτησης, ύστερα από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την ένταξή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά βασικοί. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς που ήρθαν αντιμέτωποι με δραστικές μειώσεις στις αποδοχές τους, την ίδια ώρα μάλιστα που οι συνάδελφοί τους που υπηρετούσαν ήδη στα καταστήματα κράτησης αμείβονται με περισσότερα χρήματα για να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που μετατάχθηκαν στο Υπ. Δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται ως "υπάλληλοι β κατηγορίας", καθώς με την έκδοση των προσωρινών ΦΕΚ τοποθέτησης απώλεσαν την προσωπική διαφορά που κατείχαν ως υπάλληλοι των ΟΤΑ. Οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται από 40 εώς και 200 ευρώ και εφαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής τους στις νέες τους θέσεις. Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα μειώσεων ήρθε να προστεθεί και η κράτηση νεοδιόριστων της τάξεως των 100 ευρώ που γίνεται υπέρ του μετοχικού ταμείου (ΜΤΠΥ) καθώς ασφαλίστηκαν υποχρεωτικά εκεί χωρίς δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας σε ένα μεγάλο ποσοστό αναγκάστηκαν να γίνουν και εσωτερικοί μετανάστες καθώς μετατάχθηκαν σε καταστήματα κράτησης εκτός του τόπου συμφερόντων τους σε ένα μεγάλο ποσοστό, γεγονός που προκαλεί σε αυτούς πρόσθετες δαπάνες διαμονής και μετακινήσεων για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Το κερασάκι στην τούρτα
Σαν να μη έφταναν οι πραγματικές περικοπές στις αποδοχές τους οι υπάλληλοι αυτοί αναγκάστηκαν να σπαταλήσουν μέρος του μειωμένου μισθού τους για να αγοράσουν από την τσέπη τους τις στολές και τον εξοπλισμό τους, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για το ρουχισμό και τον εξοπλισμό τους.

Με πραγματικά μεγέθη ένας Δημοτικός Αστυνομικός που μετατάχθηκε στις φυλακές ως σωφρονιστικός ή εξωτερικός φρουρός και βρίσκεται στο βαθμό ΣΤ και στο κατώτατο μισθολογικό κλιμάκιο αμείβεται με 660 ευρώ συνυπολογίζοντας όλες τις παραπάνω μειώσεις και κρατήσεις. Την ίδια στιγμή υπάλληλος με την ίδια προϋπηρεσία και στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο,  που όμως υπηρετούσε ήδη στο Υπ. Δικαιοσύνης, αμείβεται με ως και 150 ευρώ παραπάνω καθώς διατηρεί την προσωπική διαφορά που οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι έχουν απολέσει.

Από την άλλη οι υπάλληλοι αυτοί τοποθετήθηκαν στην κατηγορία ΔΕ , και ανεξάρτητα το αν είναι πτυχιούχοι, δεν έχουν το δικαίωμα μετάταξης και αναγνώρισης των πτυχίων τους ομοίως δε και οι ήδη υπηρετούντες στα καταστήματα κράτησης καθώς αυτό δεν προβλέπεται νομοθετικά. Έτσι και με βάση τα όσα αναφέρει το Βήμα, πιθανόν αυτοί οι υπάλληλοι να έρθουν αντιμέτωποι και με νέες μειώσεις στις αποδοχές τους εφόσον το νέο ενιαίο μισθολόγιο πρόκειται να αναπροσαρμόσει τον εισαγωγικό μισθό των ΔΕ από τα 858 που είναι σήμερα στα 748 μεικτά, δηλαδή 100 ευρώ λιγότερα.

Αν αναλογιστεί κανείς τι συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, συνθήκες για τις οποίες η Ελλάδα τιμωρείται και δέχεται συστάσεις από την Ε.Ε και παραμένει ουραγός στη σωφρονιστική πολιτική, τότε πραγματικά μιλάμε για πραγματική αναντιστοιχία παρεχόμενου έργου και καταβολής μισθού στους υπαλλήλους των φυλακών.

Φωνές για ομαδική παραίτηση των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν

Η γη της επαγγελίας που υπόσχονταν ο Υπουργός των απολύσεων Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν βρίσκεται στο Υπ. Δικαιοσύνης και στα Καταστήματα Κράτησης, καθώς υπάλληλοι που μετατάχθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία έχουν ήδη παραιτηθεί αναγκαστικά ενώ όσοι ακόμα παραμένουν εκεί τονίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της αδικίας και την επιστροφή της προσωπικής διαφοράς, προσανατολίζονται να καταθέσουν ομαδικές παραιτήσεις στα χέρια του Χαράλαμπου Αθανασίου και να αποδυναμωθεί εκ νέου το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. "Δεν μπορεί να κάνουμε τα ίδια πράγματα με τους συναδέλφους μας και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Είναι κατάφωρα άδικο. Μας αντιμετωπίζουν άνισα και επιθετικά ενώ ήρθαμε να καλύψουμε τις ανάγκες των φυλακών" λένε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου