Σελίδες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Νέο ψαλίδι σε αποδοχές στο δημόσιο

Οδοιπορικά, νυχτερινά και υπερωρίες στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών-Σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα-Mπόνους στους «άξιους και ικανούς» δημόσιους υπαλλήλους


Νέο ψαλίδι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με περικοπές στις έξτρα αμοιβές (ημερήσιες αποζημιώσεις, νυχτερινά, υπερωρίες κτλ) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα προανήγγειλε και καταβολή αυξήσεων για τους «άξιους και τους αποδοτικούς» υπαλλήλους.

Η Τρόικα πιέζει για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και μετά την άρνηση της κυβέρνησης να προσδιοριστεί ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου στα 586 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί κονδύλια προς περικοπή. Για τον λόγο αυτό θα τεθούν υπό την κρησάρα του υπουργείου Οικονομικών οι δαπάνες των υπουργείων αλλά και των εποπτευόμενων φορέων σε:

Οδοιπορικά
Ημερήσιες αποζημιώσεις για εκτός έδρας
Υπερωρίες
Νυχτερινά

Οπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αποκλίσεις σε καταβολές ημερησίων αποζημιώσεων για εκτός έδρας ανά κατηγορίες υπαλλήλων όπου εκεί αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό τους.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται χαρακτηριστικά οι διαφορές που έχουν καταγραφεί στα οδοιπορικά και τις ημερήσιες αποζημιώσεις εργαζομένων του ίδιου υπουργείου.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα των ημερησίων αποζημιώσεων για εκτός έδρας εργασία που λαμβάνει ένας υπάλληλος στον ΕΛΓΑ και είναι 47 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ένας υπάλληλος του ΟΠΕΚΕ λαμβάνει 94 ευρώ, ένας μηχανικός του υπουργείου Περιβάλλοντος 56 ευρώ και ένας ελεγκτής του Γενικού Λογιστηρίου μόλις 29 ευρώ ημερησίως.

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα πειραχτούν και τα τέσσερα επιδόματα που έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο με την εισαγωγή του Ενιαίου Μισθολογίου τα οποία είναι: ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθορίων περιοχών, επίδομα τέκνων και επίδομα θέσης ευθύνης.

ύμφωνα με πληροφορίες όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις εάν διαπιστώσει ότι οι διαφορές στις έξτρα αμοιβές δεν αρκούν για την μείωση των μισθολογικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, όπως για παράδειγμα το «ψαλίδι» στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν προσωπικές διαφορές από το προηγούμενο μισθολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι στους δημοσίους υπάλληλους που με βάση το νέο μισθολόγιο θα έπρεπε να περικοπούν οι μισθοί τους πάνω από το 30% των συνολικών τους αποδοχών αποφασίστηκε να επιβληθούν οι περικοπές σταδιακά σε μία τριετία και την πρώτη χρονιά να μειωθούν κατά 25%.

Οι περικοπές όμως «πάγωσαν» μετά το πρώτο ψαλίδι με αποτέλεσμα μία μερίδα υπαλλήλων μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών και στις εφορίες, πολιτικοί μηχανικοί κτλ λαμβάνουν ακόμα προσωπική διαφορά στον μισθό τους. Για παράδειγμα ένας κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών λάμβανε με το παλιό μισθολόγιο 2.000 ευρώ μισθός και επιδόματα. Με το Νέο Μισθολόγιο που εφαρμόστηκε το 2011 θα έπρεπε να λαμβάνει 1300 ευρώ. Επειδή η μείωση των αποδοχών του ξεπερνούσε το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τότε επιβλήθηκε τμηματική τριετής περικοπή ξεκινώντας την πρώτη χρονιά με μείωση 25% δηλαδή με μείωση 500 ευρώ, λαμβάνοντας 1500 ευρώ. Οι μειώσεις όμως πάγωσαν με αποτέλεσμα να διατηρείται η διαφορά των 200 ευρώ (1500 – 1.300) στον μισθό που λαμβάνει σήμερα.

Ερχεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων

Την ενεργοποίηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων του γνωστού πριμ παραγωγικότητας που προβλέπεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το ΚΕΣ θα φτάνει τον ένα μισθό το χρόνο και θα αποδίδεται σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο για τους ίδιους όσο και για την οργανική μονάδα στην οποία απασχολούνται.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι ανενεργό λόγω του παγώματος των μισθών στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015, θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για τις διοικητικές μονάδες αλλά και για τον κάθε ένα δημόσιο υπάλληλο.

Στο τέλος κάθε έτους ο υπάλληλος θα υπογράφει «συμβόλαιο απόδοσης» με τον προϊστάμενό του για την επόμενη χρονιά, όπου καθορίζονται οι ατομικοί στόχοι, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες. Η απόδοση των υπαλλήλων με βάση τους στόχους που θα τεθούν βαθμολογείται από το 0 έως το 100.

Η επίτευξη στόχων θα συνδεθεί και με την εξέλιξη των υπαλλήλων αφού για να ανέβει μισθολογικό κλιμάκιο ένας υπάλληλος θα πρέπει να πετύχει το 50% των στόχων που έχει αναλάβει. Εάν η οργανική μονάδα που ανήκει πετύχει το 80% της στοχοθεσίας, τότε ο υπάλληλος θα λάβει «μπόνους» από μισό έως και έναν βασικό μισθό που θα αποτελεί το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ). Το ύψος του ΚΕΣ εξαρτάται από τα ποσοστά επίτευξης των στόχων ανά υπάλληλο (μέχρι 90% λαμβάνει μισό μισθό και πάνω από 90% έναν βασικό μισθό). Το ΚΕΣ θα καταβληθεί και στους υπαλλήλους που δεν έχουν «πιάσει» υψηλές επιδόσεις εάν έχει επιτύχει τη στοχοθεσία που καθορίστηκε η οργανική μονάδα που ανήκουν.Υψηλότερο χρηματικό κίνητρο έχει θεσπιστεί για τους υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών, το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων που μπορεί να φτάσει στο 15% του μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου