Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αντικαπνιστικά μέτρα : Ξεκινούν ξανά οι έλεγχοι για το τσιγάρο

Μία ακόμη απόπειρα να εφαρμοστούν τα αντικαπνιστικά μέτρα κάνει το υπουργείο Υγείας. Με εγκύκλιό της, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους.

Ζητεί, μάλιστα, τη συνδρομή της αστυνομίας, προκειμένου να εντοπίζονται οι παραβάτες και να καταλογίζονται τα πρόστιμα, τα οποία φτάνουν έως και τα 500 ευρώ. Η κ. Μακρή καλεί τους προϊσταμένους των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων να συγκροτήσουν κλιμάκια ελέγχου και να καθορίσουν -έως το τέλος του μήνα- αρμοδίους υπαλλήλους.


Εφιστά, δε, την προσοχή τους στη σήμανση του χώρου με τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Πρέπει, επίσης, να ελέγχεται εάν υπάρχουν σταχτοδοχεία κατά τον έλεγχο του χώρου ή βιβλίο αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων.

Πηγές από το υπ. Υγείας, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι έλεγχοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον στην έκταση που επιθυμεί η πολιτική ηγεσία. Η δημοτική αστυνομία -εξηγούν- δεν υφίσταται.

Ελλείψεις
Η αστυνομία και το λιμενικό δεν συμμετείχαν ποτέ επαρκώς στη διαδικασία, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και στο Σώμα Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Οι έλεγχοι δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού.

Οι έλεγχοι έχουν ατονίσει πλήρως εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα οι κλειστοί χώροι να έχουν κατακλυστεί από καπνό.

Πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι το σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων (99,2%) απαντούν ότι έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστούς χώρους, όπου άνθρωποι καπνίζουν, παρότι ο νόμος το απαγορεύει.

Αναδημοσίευση από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου